Her üniversitenin kendine özel programlanmış bir akademik takvimi bulunur. Öğretim yılı boyunca süreç bu takvime göre işler. Tatilin başladığı gün ile bittiği gün farklı tarihlere denk gelebiliyor, her sene aynı tarihte olmayabiliyorlar. Her üniversitenin tatil dönemi farklı olabiliyor.
Bazıları şuan tatildeyken bazıları henüz tatile girmiş değildir. Bu yüzden bütün üniversiteler için belli bir tarih söyleyemeyiz.
Her üniversite kendi koşullarını belirleyip, vize ve final sınav tarihlerini de belirledikten sonra tatil günlerini de belirlerler. Mesela bazı Üniversiteler 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Önlisans Lisans Eğitim ve Öğretim Bitişi yani ara tatil, 20 Aralık 2019 tarihinde başlayıp, bahar Yarıyılı yani 2.ara ise 10 Şubat 2020 tarihinde başlayıp 15 Mayıs 2020 tarihinde bitirmiştir.
Tatil Kaç Gün Olarak Belirlenir?
Corona virüsünden dolayı yüz yüze eğitime ara veren, Karantina sürecinden dolayı online devam eden üniversitelerin tatil süreci 3 haftayı geçmeyeceği tahmin ediliyor. Tabi, yine her üniversite tatile başlangıç ve bitiş tarihlerini kendisine uygun bir şekilde yapacaktır. Bazı üniversiteler 2 hafta, bazıları 3 hafta olarak belirleyebilir. Normalde vizelerden sonra 1 hafta, finallerden sonra ise1 ay olarak tatil yapar üniversiteler.
Yarıyıl tatillerinde maksimum 45 minimum 20 gün oluyor. Bazen fakülteler arasında bile farklılık gösterebiliyor. İsterse üniversite hiç tatil de vermemeyi tercih edebilir. Bu öğretmenlerin ve öğrencilerin koşullarına göre değişiklik gösteriyor.
Üniversiteler 2021 Yılında Açılacak mı?
Üniversitelerin 2021 yılında açılıp açılmayacağı ya da yüz yüze mi yapılacağı gibi halkın merak ettiği bu konuyu Aralık ayına girmemiz ile birlikte iyice artışa geçmiş durumda. Vaka sayısında artış ve ya düşüşe göre eğitimin ne yönde devam edeceği yine YÖK kararı ile ayarlanacağı biliniyor.
Öğrencilerin alışkın olmadığı online eğitim öğrencilerin verimi azalttığı düşünülüyor. Her öğrenci aynı şartlarda teknolojik araçlara sahip olamayabiliyor veya bazı öğrenciler çalışıyor ve dersleri takip etmekte zorlanıyorlar. Bunun yanında sınavlarda online olduğu için diğer dönemlere kıyasla notlar biraz daha yükselmiş durumda.
YÖK henüz bir açıklama yapmamış olsa da üniversitelerin açılması şuanda gündemde değil. İkinci dönemin ise yine online olarak devam etmesi söz konusu olabilir.
Öğrenciler Ne Düşünüyor?
Öğrenciler online eğitimde ne kadar eğlenseler de ya da gitgide alıştıklarını beyan etseler de yüz yüze eğitim olmasını tercih ettiklerini söylüyorlar. Bunun sebebi ise dersin canlı, fiziksel olarak o anda işlenmesi ve öğrencinin psikolojik olarak ders işlendiğinin farkında olması, derslere olan isteği online derslere göre biraz daha arttırıyor olabilir.
Sürekli evde olmanın verdiği psikolojide öğrencileri kötü etkiliyor olabilir. Üniversite ortamında arkadaşlarla etkileşim ve gelişim online derslere göre görebileceğimiz en büyük farklardan biridir aslında. Üniversitelerin yarıyıl tatilinde notları yüksek ve geçer nota sahip öğrenciler tatil yapmaya hak kazanırken, geçer not alamayan öğrenciler büte girmek zorundalardır.
Tabi bu öğrenciye bağlıdır isterse girmez ve o dersi alttan alabilir ama bu şekilde dönemini de uzatmış oluyor.